Stacks Image 253
Stormvloed in de Schelphoek (werktitel)
De Buurtschap in Schelphoek werd tot 01 feb. 1953 bewoond door 21 gezinnen. Het is tijdens de Watersnoodramp, compleet weggevaagd, en het is ook de enige plek die nooit meer terug is gegeven aan de zee. Mensen die het overleefden konden er nooit meer terugkeren. Het is anno 2017 een natuurgebied.
De Heerenkeet was een café, die diende als schuilplek tijdens de Watersnoodramp. De Heerenkeet ligt net buiten de Schelphoek en bestaat altijd nog en ligt officieel in het dorp Kerkwerve, op Schouwen-Duiveland. Er hebben zich destijds honderden mensen op een klein oppervlak verzameld in deze kroeg. De Heerenkeet stond als een van de weinige gebouwen in de omgeving nog overeind bovenop de dijk. Het was er warm en mensen zochten steun bij elkaar. Die sfeer, die situatie, we kunnen ons dat gewoonweg niet indenken hoe dat geweest moet zijn. Met onze film gaan we in gesprek met mensen die dit van dichtbij hebben meegemaakt. We gaan terug naar de locaties die ertoe deden.
Daarnaast willen we een ervaringsdeskundige op een eigen manier laten vertellen over de zeer extreme omstandigheden van toen. Naast de Heerenkeet zijn de omgeving van Schelphoek en Zierikzee ook belangrijke plaatsen waar we aandacht aan besteden.
Meer info volgt nog.
De Tien van Renesse (afgeronde film)
De voltrekking van het doodvonnis uit dit verhaal, ophanging van 10 mannen, wordt door historici vermeld als één van de meest opvallende executies die ooit in ’t Koninkrijk der Nederlanden plaatsvond. De eerste documentaire film heeft als thema het aangrijpende verhaal over De Tien van Renesse. In december 1944 probeert een groep verzetsstrijders met een boot te ontsnappen naar bevrijd gebied, een deel van hen wordt bij de tweede poging gesnapt en wacht een vreselijke straf: dood door ophanging. Bij Slot Moermond in Renesse, tussen twee grote bomen, worden negen van de tien opgehangen. De tiende gevangene, de gemeentesecretaris Lazonder, overlijdt 's nachts aan zijn verwondingen en wordt een dag later bij levenloos opgehangen. De Duitsers dwingen familie en dorpelingen kort ná de ophanging te komen kijken. De lijken bleven als afschrik-maatregel 24 uur bungelen.

Dit is nog maar een hele beknopte beschrijving, het complete verhaal is niet te vatten in een paar alinea’s en kent vele details die nog niet uitgewerkt zijn. En behalve de gruwelijke feiten van dit verhaal, heeft het toch ook meerdere kanten, die tot op heden onderbelicht zijn gebleven. Bovendien is het verhaal vrij onbekend bij het grote publiek, en wordt het eens tijd om dit bijzonder aangrijpende verhaal op film vast te gaan leggen voor de volgende generaties.

Stacks Image 14
Stacks Image 49